måndag 3 september 2012

Sensommarens skörder

Nu är är semestern över - och så även pausen härifrån. Det har varit en härlig sommar, med varmt väder men ganska många mulna dagar. Ganska skönt när man odlar inomhus och är bortrest titt som tätt. Det blir mindre behov av semestervattning och mindre risk att komma hem till uttorkade, dödsdömda spillror av vårens ansträngningar.
De flesta av inomhusodlingarna fick åka in på matsalsbordet och på badrummen. Där slipper de den direkta solen och den värsta hettan, och i duschen är det lätt att snabbt återvattna hela beståndet när man kommer hem. De mesta av plantornas blad/frukter/stjälkar har faktiskt redan skördats i början av juli, så som inomhusodlare kan man faktiskt ta långsemster under sommaren utan en massa förberedelser, om man vill. Det gör ju inte så mycket om plantor man redan tänkt ersätta tynar bort i värmen.
De mest värdefulla tar jag alltid med mig dit jag åker. Ja, kanske inte om jag ska på solsemster förstås, men om vi åker hem till föräldrarna eller till en sommarstuga ett par veckor så får de följa med. Det var nog en ganska roande syn att se oss på väg. Likt 50-talets Fiat 500 resenärer fyllde vi bilen och avslutade med att trycka in lite paprikaplantor på golvet, mellan våra fötter i baksätet. Även i år överlevde vi alla färden utan men, och paprikaplantorna frodades på verandan där de fick sitt sommarhem.
Jag tackar vädret för att odlingarna som fick stanna hemma klarade sig riktigt bra i år, och både paprika och chili kämpar på med att sätta frukt. Som jag tidigare sagt ska man inte ge upp, ser man bara lite grönska och liv i plantorna när man kommer hem så vattna försiktigt men ofta under en vecka eller två. Oftast torkar de ursprungliga bladen in och faller bort, men snart kommer nya skott i deras ställe.
Vårens lilla potager med sallatsbladamarant och paprika hade stuckit iväg på höjden, vilket lämnade en fin och ljus bottenyta. Där petade jag snabbt ner ett helt gäng med ekologiska gula ärtor och fyllde upp med ett par centimeter jord. Bara några dagar senare hade vi små skott på väg. Det blev goda mackor med kantareller och färska ärtskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar