torsdag 24 maj 2012

Grönska, jord och omskolning

Vad världen är vacker just nu! Grönskan exploderar och kvällarna är långa med blodröda solnedgångar. Våren övergår i sommar och snart sommarlov. Mellan hägg och syren säger man, och en tumregel jag fått lära mig är att det är säkert att plantera ut försådda växter när häggen blommar.

Inomhus har även de sena sådderna börjat skjuta i höjden, och det är dags för omskolning. Bilden är på ett av årets nytillskott. Ett frö jag faktiskt beställt och inte plockat ur grönsaksdisken, salladsbladamarant. Ska bli spännande att se hur den smakar, det är en bladgrönska, men de vackra rosaröda stammarna gör redan att jag är nöjd med inköpet.
De små fröna sätter jag i såjord, en jord som har ett stort sandinnehåll. Den är lätt och gör det ganska enkelt att skola om plantorna, de släpper utan att de sköra rötterna bryts av. Näringsinnehållet i såjorden är mindre än i vanlig planteringsjord, och det gör att det är viktigare att tima omskolningen, och göra den ganska tidigt. När de första karaktärsbladen har hunnit slå ut ordentligt är det dags. Dra försiktigt upp plantorna ur krukan i stammen och ta isär dem så att så mycket som möjligt av rötterna blir kvar. Förbered en ny, lite större kruka med lite lecakulor i botten, därefter lite planteringsjord och så brukar jag strö i en liten mängd hönsgödsel. Toppa med planteringsjord och gör ett hål med två fingrar. Sätt ner plantan så försiktigt som möjligt och tryck till lätt runt stammen.
Det går alldeles utmärkt också att sätta de flesta frön i vanlig planteringsjord. Framförallt citrusfrukter och stenfrukter som tar lång tid på sig att utvecklas och som jag ofta sätter en hög i en och samma kruka och låter stå över säsongen innan jag planterar om. Det gör inget att de står tätt, de hjälper varandra lite uppåt och många gånger kommer det också mer än en stam ifrån exempelvis grapefrukterna. Bilden är en grupp med grapekärnor som hunnit bli ett år gamla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar