Chili

Chili är en ganska tacksam planta för fönsterodling. Den vill ha det varmt och dragfritt, och är till storleken alldeles lagom för ett vanligt köksfönster, och det är härligt att ha färska chilifrukter nära till hands när man ska laga maten.
Hur gör man?
Börja med att torka frön ur chilifrukter, det är ganska lätt att spara dem på ett litet fat när du kärnar ur chilis till matlagning.
Låt dem vila några dagar, de går också att spara längre tid. Jag har just sått två år gamla frön som gror fint i fönstret.
Så dem grunt i såjord. Fröna kan sättas tätt, med bara någon halv-centimeters mellanrum. Oftas gror de väldigt fint efter en knapp vecka, och sedan är det bara att vänta ytterligare någon vecka tills de första riktiga bladparet har kommit och de hunnit bli upp mot 7-8 cm då man kan plantera om dem fyra och fyra i avklippta mjölkkartonger. Jag brukar grunda krukorna med planteringsjord, sedan en liten näve med hönsgödsel, och ovanpå det lite planteringsjord till innan plantan sätts ner och jorden fylls på runt och sedan trycks till lätt runt stammen. Jag har lyckats bäst när jag fyllt upp ordentligt med jord, över de gula små knottrorna som ofta kommer i den nedre delen av stammen. Vattna ordentligt och låt dem stå ljust men inte för varmt om det går, ofta har man ett lite svalare rum. Är det varmt blir de lättare gängliga. Där kan de sedan få vara fram tills våren kommit på riktigt och det är dags att plantera om igen i större kruka och sätta ut i växthus eller ha kvar inomhus med utomhussejourer på balkong och uteplats.
När det gäller sorter finns det många olika chilis att odla. De man oftast får tag på i mataffären är den långsmala, röda sorten. Den lite rundare röda eller gröna formen hittar man också ibland. I asiatiska affärer kan man ibland få tag på lite mer speciella sorter, som tillplattade, stjärnformade varianter. Det finns också idag många speciella och vackra sorter med både former och färger från gult till lila att köpa i välsorterade fröbutiker eller trädgårdshandeln.
Jag har också provat att övervintra plantor, och det går ganska bra att låta dem vara kvar över en säsong. Skörden blir dock inte lika stor år två, men ofta tidigare.
Chilifrön som precis har grott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar